Skip to main content

Mitä ovat?

PANORAAMA

360˚ VIRTUAALIPANORAAMA

360˚ VIRTUAALIKIERROS

  Panoraama on yleisnimitys laajakulmaiselle näkymälle. Valokuvauksessa panoraama saadaan kahden tai useamman kuvan rinnakkaisella yhdistämisellä. Joskus voidaan yhdistää useampia päällekkäisiäkin panoraamarivejä, jolloin saadaan myös vertikaalisesti näkymään laajuutta.

  On myös erityiskameroita, joilla voidaan kuvata laajakulmaisia näkymiä yhdellä otoksella.

  Jos kuva käsittää koko 360˚ vaakapanoraaman ja 180˚ pystypanoraaman, saadaan ns. pallopanoraamakuva jonka leveyden suhde korkeuteen on 2:1. Kyseessä on kuvatun pallon projektio lieriölle, jota kutsutaan equirectangular projektioksi.

  360˚ virtuaalipanoraama eli interaktiivinen panoraama saadaan tasomaisesta pallopanoraamasta. Tietokoneohjelman avulla pallopanoraama saadaan projisoitua takaisin pallomaiseen muotoonsa katsottavaksi tietokoneen, tabletin tai älykännykän ruudulta. Interaktiivinen panoraama on täydellinen projektio sitä esittävästä ympäröivästä tilasta. Ruudulta voidaan tarkastella tilaa kaikkiin suuntiin.

  360˚ virtuaalikierros on kahden tai useamman interaktiivisen panoraaman yhdistelmä. Virtuaalikierroksella voidaan esittää halutun kohteen useat eri tilat samassa esityksessä. Tilojen välillä voidaan navigoida joko vihjepisteiden (Hot spot) tai erilaisten karttojen avulla.

  Virtuaalikierros on siis 360˚ panoraamatoteutuksista kaikista kehittynein muoto. Kierros voi sisältää myös muuta mediaa, kuten taustamusiikkia tai -ääntä, selostusta, tilan pyörityksen mukana seuraavia videoita. Videot voivat olla vaikka henkilöitä, jotka esittelevät kyseistä tilaa.

  Mirador 360