Mirador 360

Koska kohteenne ansaitsee tulla unelmoiduksi

Tällä sivustolla vastaamme yleisimpiin Mirador 360 panoraamoihin ja palveluumme liittyviin kysymyksiin.

K: Mikä on pallopanoraama?

V: Pallopanoraama (muilta nimiltään 360° panoraama, virtuaalipanoraama, interaktiivinen panoraama) on kuva, jota voidaan tarkastella tietokoneen, tabletin tai älykännykän ruudulla 360° vaaka- ja 180° pystysuuntaan.

K: Millä pallopanoraamoja katsellaan?

V: Pallopanoraamaa voidaan katsella tietokoneen, tabletin tai älykännykän nettiselaimilla. Aiemmin yleisimpiä olivat Quick Time VR, Java ja Flash -tekniikkoihin pohjautuvat panoraamat. Selaimen tulee siis tukea jotain näistä tekniikoista. Aivan viimeaikoihin asti Flash Panoraama -esitykset ovat olleet suosituimpia, koska Flash on mahdollistanut virtuaaliesityksen monipuolisen muokkauksen erilaisiin tarpeisiin. Nykyään HTML5-pohjaiset virtuaalipanoraamat ovat kuitenkin ajaneet Flashin ohi, koska niiden avulla katselu onnistuu myös tableteissa ja kännyköissä (iPad, iPhone, Android).

K: Miten pallopanoraamaa katsellaan?

V: Pallopanoraaman katselu tietokoneen nettiselaimella tapahtuu hiiren näppäintä klikkaamalla ja raahaamalla kuvaa haluttuun suuntaan. Kosketusnäytöillä näkymää raahataan sormella. Kuvaa voidaan ohjata myös esitykseen upotettujen painikkeiden avulla.

K: Kuinka pallopanoraama tehdään?

V: Pallopanoraama kuvataan useimmiten kalansilmäobjektiivilla, jalustaan kiinnitetyltä panoraamapäältä siten, että kuva-alue kattaa kaikki suunnat: 360° vaakatasossa sekä 180° pystysuuntaan. Näin saadaan kuvattua ympäristö täytenä pallona. Otokset yhdistetään tietokoneella yhdeksi suorasuuntaan projisoiduksi kuvaksi (equirectangular-projektio). Tämä voidaan esittää katseluohjelmissa yhtenä, sulavana virtuaaliesityksenä.

K: Onko panoraama kaikkien nähtävissä?

V: Me teemme esitykset nykyään HTML5-muotoon, jotta myös mobiililaitteilla katselu olisi mahdolista. Flashia voidaan käyttää joissain erikoisratkaisuissa, jotka eivät ole HTML5-muodossa mahdollisia. Flash tarvitsee kuitenkin aina Adobe Flashplayerin selaimen tueksi.

K: Mikä on virtuaaliesitys?

V: Virtuaaliesitys, virtuaalimatka eli virtuaalikierros on pallopanoraamoista koostuva esitettävän paikan simulaatio. Kierros voidaan tehdä vaikkapa kiinteistöesittelyn muodossa tai kiertää puistossa eri kohteista toiseen klikattavien kuvakkeiden avulla. Paikasta voidaan tehdä myös kartta, jossa kohteita klikkaamalla voidaan vaihtaa näkymää. Näin esityksemme eivät ole pelkkiä pallopanoraamoja. Niiden avulla katsoja voi tehdä aidon tuntuisen verkkovierailun kohteeseen.

Tuottamissamme virtuaaliesityksissä todellisuuden tuntua voidaan lisätä monien elementtien avulla, kuten ääntet, musiikki, syvätyt videoklipit. Esimerkiksi takkaan tai nuotioon voidaan laittaa tuli palamaan. Pöydissä voi olla kynttilät elävästi palamassa. Höyry voi nousta kahvikupista. Seinälle voidaan lisätä kello raksuttamaan oikeaa aikaa. Televisiossa voi pyöriä vaikka yritysvideo. Kaikki nämä eivät ole toteutettavissa HTML5-muotoisena.

K: Kuinka nopeasti pallopanoraama syntyy?

V: Itse kuvaus on hyvin nopeaa. Yhden pallopanoraaman kuvat on kuvattu parhaimmillaan alle minuutin. Tämä pätee kuitenkin ainoastaan hyviin kuvausolosuhteisiin. Usein joudutaan kuvaamaan HDR-tekniikalla, mikä puolestaan vie kuvauksessa kauemmin ja toisaalta studiossa vielä kauemmin. Erittäin jyrkissä valaistussoloduhteissa voidaan joutua kuvaamaan yhdeksälläkin eri valotusarvolla, jolloin kahdeksaan suuntaan kuvattaessa syntyy kaikkiaan 72 yhdistettävää kuvaa. Suurin aikasyöppö onkin studiotyöskentely, kun kuvat puretaan muistikortilta, yhdistetään HDR-kuvaksi, sävykäsitellään, poistetaan ei haluttuja kohteita (liikkuneita ihmisiä, autoja), yhdistetään yhdeksi 360 panoraamakuvaksi, terävöitetään ja valmistetaan esitettäväksi verkkosivuksi xml-ohjaustiedostoineen. Laadukkaan tuloksen aikaansaaminen on tarkkuutta, ammattitaitoa ja kokemusta kysyvä prosessi. Yksinkertaisia, pelkkiä pallopanoraamoja saataa syntyä kymmenenkin päivässä, mutta oikean yritysilmeelle räätälöidyn virtuaalikierroksen tekeminen efekteineen vie jo muutamia päiviä.

K: Mikä on HDR-kuva?

V: Usein kohteiden valaistus on jyrkkää ja kontrastit suuria, minkä vuoksi samasta kohteesta otetaan kuvia usealla eri valotusarvolla. Ohjelmallisesti yhdistämällä saadaan kuva, jossa ei ole puhkipalaneita eikä alivalottuneita alueita. Kuva toistaa yksityiskohdat niin varjo- kuin valoalueillakin. Tuloksena on HDR (High Dynamic Range) -prosessoitu kuva.

K: Kuinka saan pallopanoraaman käyttööni?

V: Virtuaalipanoraama tehdään omaksi kansiokseen, jonka voi tallettaa mille hyvänsä palvelimelle. Kansio voi sijaita omalla palvelimellanne tai se voidaan tallettaa meidän palvelimellemme. Toimitamme valmiit panoraamat sähköpostin zip-pakattuina liitetiedostoina tai FTP-siirtona. Halutessasi voit ladata tiedotot suoraan palvelimeltamme. Vaihtoehtisesti toimitamme tiedostot CD:lle tai DVD:lle tallennettuna. Autamme mielellämme esityksesi saamiseksi mahdollisimman nopeasti julkaistuksi.

K: Millä palvelimella 360° esitys tulisi olla?

V: Suosittelemme että käytätte omaa palvelintanne tai webhotellia panoraamaesityksen kodiksi. Mikäli tämä jostain syystä ei ole mahdollista, voit ilman muuta kysyä meidän Mirador Hosting palvelua.

K: Onko konsultaationne kallista?

V: Ei ole. Itse asiassa se on ilmaista. Emme veloita puhelin- tai s-postineuvonnastamme.

K: Kuinka nopeaa yhteyttä 360° esitys vaatii?

V: Nykyään laajakaistayhteydet ovat niin yleisä mobiililaitteita myöten, että yhteydet eivät normaalisti aseta rajoitetta. Nykyään teemme 360˚ virtuaaliesitykset multiresoluutioisina ja optimoituina eri laitteille, joten katseletpa niitä pöytäkoneella tai mobiilina, kay lataus kohtuullisen nopeasti.

K: Paljonko virtuaalipanoraama maksaa?

V: Jotta tähän voisi vastata, pitäisi tietää kulloinenkin tarve. Onko kyse yhdestä ainoasta panoraamasta, 5:n vai 10 :n panoraaman sarjasta vai peräti usean panoraaman virtuaaliesityksestä, joka räätälöidään yritysilmeeseenne ja varustetaan lisäominaisuuksilla? Ovatko kuvattavat kohteet samassa paikassa ja kuvataanko ne yhdellä kertaa? Kaikki nämä vaikuttavat hintaan.

Katso esimerkkejä hinnoistamme

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi?

Alla olevalla lomakkeella voit kysyä lisää. Ehkäpä kysymyksen ja vastauksen voimme sitten lisätä sivua täydentämään.

[contact-form-7 404 "Not Found"]